müsaade
MÜSAADENİZLE….
Bazı kelimeler var yerine modern hiçbir sözcüğün getirelemediği; gelse de hakkını veremediği… Aslında bir kültürün özünün dil olması buradan kaynaklı aslında. Dil belirler yaşamdaki bazı sınırları. O yüzden her şey değişime ve dönüşüme uğrarken dil bu konuda biraz daha geriden gelir. Kültürün alt metnini, hikayesini kaçırmamak adına…
Read Morekadıköy
BİR SEMT ADI OLMAKTAN ÇOK DAHA FAZLASI… KADIKÖY
İstanbul pek çok şehir içinde, hatta Dünya’ya göre bile bakıldığında farklı, çözülemeyen, gizemli bir yer olarak anılır. Bunun sebebi her semtinin yüzlerce yıllık ayrı bir hikayesinin olması ve o semtlerin kendi içinde özel geleneklerle yaşatılan bir kültür barındırmasıdır. Bu semtler içinde ise her yönüyle farklı, adeta kendi başına bir şehir gibi de düşünülecek olan Kadıköy’ün yeri ayrıdır. Kadıköylü olmak, Kadıköy’de yaşamak, onun her zerresinde ne olup bittiğini bilecek ve onu sahiplenecek kadar önemsemek başka bir yaşama biçimidir.
Read Moremeyhane
MEYHANE DEDİĞİN…
Meyhaneler bir kültürün en incelikli süregeldiği yerlerden biridir. Orada yaşananlar, konuşulanlar ve mekanın atmosferi gerek dönemi, gerekse yaşanan sosyal süreci anlatmak için tek başına yeter de artar. Meyhanelerde, yenilen içilenler ve gelen kitle kadar mekanın dekoru da belirleyicidir. İstanbul meyhanelerinin pek çoğu mekanın adından ya da işletmecisinden ziyade dekor unsurlarıyla anılır.
Read Moremeyhane
MEYHANELERİN DİLİ OLSA…
Aslında Eski İstanbul Meyhanelerinin pek çok unutulmazı arasında, bu birbirinden ilginç ve her biri güzel hikayeler barındıran tabirler de rakı içmenin, rakı sofrasının ve mey adabının bir parçası. Geleneği gizlice yaşatan dildir. Dile pelesenk alışkanlıklardır. Dilin yaşattığı her şey kalıcılığını bu yüzden sürdürebiliyor. Bu yüzden meyhanelerin bir dili vardır ve günümüzde hala; çoğu kez anlamını bile bilmeden kullandıklarımız arasında usulca yer alır.
Read Moremeyhane
MÜDAVİM MEYHANELERİ
Meyhanelerin sır saklayan duvarları vardır. Dile gelmesi en zor hikayeler rakı sofrasında dökülür ortaya. Bu bazen en yakın dosta, aynı yolun yolcusuna ya da kalpteki en özele ulaşır. Haliyle ne hatıralar, ne gizemler orada çözülür ve “rakı masasında konuşulan, rakı masasında kalır”. Bu yönüyle herhangi bir yeme-içme mekanında böylesi bir bağ söz konusu değildir. Fonda duyulan kısık müziğin akla düşürdükleri meyhane duvarlarının suskun ortaklığına emanet edilir. Meyhane işletmecileri bu anlamda birer terapist gibidir aslında.
Read Moremeyhane
RAKININ USTASI OLMAK, MEZENİN DE USTASI OLMAKTIR.
Meze kültürü Türkiye’de benzersizdir. Birçok kültürün bir araya getirdiği, klasik mezeler rakı denince istemsizce akla gelendir. Rumlardan, Ermenilerden, Levantenlerden gelen bir çok damak tadı giderek buralı olmuştur. İsimleri geleneği sürdürse de bize aittir; başka yerde benzeri nedense yavan kalır. Üstelik gün geçtikçe, mutfak kültürlerinin batıdan esinlendiği kimi yeniliklerle onlar da biçim değiştirip, yeniden yorumlanan, her meyhanenin kendine özgü kimliğini oluşturan tatlar haline gelmiştir.
Read Moremeyhane
OLURSA OLUR, OLMAZSA RAKI İÇERİZ
Şair Ümit Göksel’in “O halde yarın güneş kızarınca gelirim. Olursa olur, olmazsa rakı içeriz. Olursa devam, olmazsa veda ederiz” sözü de aslında rakı içmenin kendiliğinden olan o zerafeti oldukça iyi tanımlıyor.
Read Moremeyhane
NEREDE O ESKİ MEYHANELER?
Meyhane kültürü belki de eşi benzeri olmayan ama bir şekilde sessiz sözsüz bir devir teslimle günümüze dek evrilen ve bu toprakların en eski gerçeği olarak bilinir. İstanbul’da yaşayan Rum halkının, biraz buradan, biraz da yakın adalardan usul usul getirdikleri alışkanlıklarla kendine has tabirleri bile olan bir adap ve toplaşma yeridir rakı sofraları.
Read Moremeyhane
KADIKÖY’DE MEYHANE DENİNCE ARTIK BİZE MÜSAADE
Müsaade Meyhane, Kadıköy’e başka bir soluk getirdi. Meyhane kültürünün, rakı sofralarının herhangi bir içme, eğlenme algısından çok daha ötede olduğunun farkındalığıyla yola çıkan Müsaade, gerek mekan konsepti, gerekse sunduğu, deyim yerindeyse “hoşluklarla” şimdiden ayrıcalık yaratma yolunda.
Read More