Navigation
  • Hakkımızda
  • Menü
  • Blog
  • Galeri
  • İletişim
Şahsına Münhasır Meyhane
  • Hakkımızda
  • Menü
  • Blog
  • Galeri
  • İletişim

Set your main menu in Appearance > Menus

Şahsına Münhasır Meyhane
  • Hakkımızda
  • Menü
  • Blog
  • Galeri
  • İletişim
Büyük halini görüntüle
meyhane

KADIKÖY’DE MEYHANE DENİNCE ARTIK BİZE MÜSAADE

İstanbul’un belki de en eski alışkanlıklarından biri olan meyhane kültürü günden güne artan ve aslında birbirinden çok da farklı olmayan mekanlarla sürüp gidiyor. Bunlar arasında farklılığı, aslında eski usulü arayan ama bir yandan da yeniye her dem ihtiyaç duyan başka bir kitle olduğunu gözden kaçırmadan kurulan Müsaade Meyhane, Kadıköy’e başka bir soluk getirdi. Meyhane kültürünün, rakı sofralarının herhangi bir içme, eğlenme algısından çok daha ötede olduğunun farkındalığıyla yola çıkan Müsaade, gerek mekan konsepti, gerekse sunduğu, deyim yerindeyse “hoşluklarla” şimdiden ayrıcalık yaratma yolunda.
Meyhane dost meclisidir, birikmişin, hikayenin dile geldiği; belki de en özel sohbetlerin yapıldığı yerdir. Salt içmek olsun diye değil, kalbin köşesinde dalgalanıp duranı en yakınına emanet etmenin resitalidir. Üstelik meyhanenin ille de olması gerekenleri vardır. Bu gizli bir anlaşma gibidir. Meyhaneye giden bilir, müdavim olan onu içinden bir yerden onaylar. Bu kent kültürünün, hatta ılık yaz akşamüstlerinin düşsel seremonisidir. Bununla çoğalır insanın hikayesi, hatta bununla azalır bitimsiz keder halleri. Aslolan muhabbettir, öylesine gidilen yerlerden başkadır meyhane. Rakı içmenin, yanındaki mezenin ve hatta dostla konuşmanın bir usulü vardır. Her nasılsa kültürümüzde nesilden nesile aktarılan, yazılı olmasa da çerçevesi net çizilmiş sözlü kuralları olan bir klasiktir. İşte Müsaade Meyhane, bu aktarımı yaparken geçmişin izlerini olduğu gibi saklı tutup, meyhane kültürünü kendi tarzıyla yapan, Kadıköylülere yepyeni bir müdavim mekanı sunan taze bir meyhane. Ama konuklarını adeta yıllardır buradaymış gibi de evinde hissettiren postmodern bir klasik.
Meyhane kültürünü devam ettiren, bu işi ezelden beri samimiyetle yapan işletmecilerdir aslında. Unutulmaz izler bırakmış, hatta Türk edebiyatını ve sanatını da yanına yaren ederek yola çıkmış bir nevi efsanelerdi çoğu. Bu kültürü sımsıkı sahiplenip, rakı beyazının yanında olmazsa olmaz mezeleri de yeniden yorumlayarak -ki her birinden bahsetmek gerekecek – kendine sadık ve bir anlamda daimi kalacak misafirlerini ağırlamak adına her şeyi en ince ayrıntısına dek düşünen Müsaade Meyhane, kendini tanıtırken bile samimiyeti ve içtenliği ile bu kültürde unutulmazlar arasındaki yerini alacak gibi görünüyor. Çağın deforme edilmiş tüm kültürleri gibi meyhane kültürü de heba olmasın, içmeyi usulüne göre tercih edenlerin ilk akla getirdikleri adres olsun diye yeri geldiğinde müsaade sizin diyerek müşterisini değil, kalıcı dostlar edineceği konuklarını bekliyor.

 

A. Marika Sağlam

was last modified: Ekim 14th, 2019 by MeRtEfEhaNe
Share Post
Next
NEREDE O ESKİ MEYHANELER?

Related posts

Yazıyı Okuyun
meyhane

MEYHANE DEDİĞİN…

9 Temmuz 2018 at 09:24 by MeRtEfEhaNe / 0

Meyhaneler bir kültürün en incelikli süregeldiği yerlerden biridir. Orada yaşananlar, konuşulanlar ve mekanın atmosferi gerek dönemi, gerekse yaşanan sosyal süreci anlatmak için tek başına yeter de artar. Meyhanelerde, yenilen içilenler ve gelen kitle kadar mekanın dekoru da belirleyicidir. İstanbul meyhanelerinin pek çoğu mekanın adından ya da işletmecisinden ziyade dekor unsurlarıyla anılır.

was last modified: Temmuz 9th, 2018 by MeRtEfEhaNe
Yazıyı Okuyun
meyhane

MEYHANELERİN DİLİ OLSA…

21 Haziran 2018 at 08:19 by MeRtEfEhaNe / 0

Aslında Eski İstanbul Meyhanelerinin pek çok unutulmazı arasında, bu birbirinden ilginç ve her biri güzel hikayeler barındıran tabirler de rakı içmenin, rakı sofrasının ve mey adabının bir parçası. Geleneği gizlice yaşatan dildir. Dile pelesenk alışkanlıklardır. Dilin yaşattığı her şey kalıcılığını bu yüzden sürdürebiliyor. Bu yüzden meyhanelerin bir dili vardır ve günümüzde hala; çoğu kez anlamını bile bilmeden kullandıklarımız arasında usulca yer alır.

was last modified: Haziran 21st, 2018 by MeRtEfEhaNe
Yazıyı Okuyun
meyhane

MÜDAVİM MEYHANELERİ

3 Haziran 2018 at 17:54 by MeRtEfEhaNe / 0

Meyhanelerin sır saklayan duvarları vardır. Dile gelmesi en zor hikayeler rakı sofrasında dökülür ortaya. Bu bazen en yakın dosta, aynı yolun yolcusuna ya da kalpteki en özele ulaşır. Haliyle ne hatıralar, ne gizemler orada çözülür ve “rakı masasında konuşulan, rakı masasında kalır”. Bu yönüyle herhangi bir yeme-içme mekanında böylesi bir bağ söz konusu değildir. Fonda duyulan kısık müziğin akla düşürdükleri meyhane duvarlarının suskun ortaklığına emanet edilir. Meyhane işletmecileri bu anlamda birer terapist gibidir aslında.

was last modified: Haziran 3rd, 2018 by MeRtEfEhaNe
Yazıyı Okuyun
meyhane

RAKININ USTASI OLMAK, MEZENİN DE USTASI OLMAKTIR.

23 Mayıs 2018 at 16:07 by MeRtEfEhaNe / 0

Meze kültürü Türkiye’de benzersizdir. Birçok kültürün bir araya getirdiği, klasik mezeler rakı denince istemsizce akla gelendir. Rumlardan, Ermenilerden, Levantenlerden gelen bir çok damak tadı giderek buralı olmuştur. İsimleri geleneği sürdürse de bize aittir; başka yerde benzeri nedense yavan kalır. Üstelik gün geçtikçe, mutfak kültürlerinin batıdan esinlendiği kimi yeniliklerle onlar da biçim değiştirip, yeniden yorumlanan, her meyhanenin kendine özgü kimliğini oluşturan tatlar haline gelmiştir.

was last modified: Mayıs 23rd, 2018 by MeRtEfEhaNe
Yazıyı Okuyun
meyhane

OLURSA OLUR, OLMAZSA RAKI İÇERİZ

18 Mayıs 2018 at 12:47 by MeRtEfEhaNe / 0

Şair Ümit Göksel’in “O halde yarın güneş kızarınca gelirim. Olursa olur, olmazsa rakı içeriz. Olursa devam, olmazsa veda ederiz” sözü de aslında rakı içmenin kendiliğinden olan o zerafeti oldukça iyi tanımlıyor.

was last modified: Mayıs 23rd, 2018 by MeRtEfEhaNe

Leave a reply Cevabı iptal et

Sosyal Medyada Biz


Musaade Facebook Musaade Facebook

Search engine

Use this form to find things you need on this site